Produkty pro list okra (2)

Vavřínový list

Vavřínový list

Vavřínový list, vědecky známý jako Laurus nobilis, je aromatická bylina, která se díky své výrazné chuti a vůni často používá v kuchyni. Vavřínový list pochází z vždyzeleného vavřínu, který roste ve Středomoří. Listy jsou tmavě zelené a lesklé a mají koženou texturu. Obvykle se používají celé a přidávají se do polévek, dušených pokrmů, omáček a marinád, aby jim dodaly jemnou a mírně květinovou chuť. Vavřínový list je také důležitou složkou v tradičních kořenících směsích, jako je bouquet garni a bylinky Provence. Kromě své kulinářské využití se vavřínový list také používá pro své potenciální zdravotní výhody, včetně protizánětlivých, antioxidačních a antimikrobiálních vlastností. Je však důležité poznamenat, že vavřínové listy by měly být používány s mírou kvůli své silné chuti.
Kurkumy

Kurkumy

Kurkuma, vědecky známá jako Curcuma longa, je vytrvalá rostlina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae). Její domov je na indickém subkontinentu a v jihovýchodní Asii. Rostlina dorůstá až 1 metru výšky a má podlouhlé listy a žluté květy. Nejvíce ceněny jsou však rhizomy kurkumy pro své kulinářské a léčivé vlastnosti. Díky svým četným zdravotním přínosům se kurkuma po staletí používá v tradiční ajurvédské a čínské medicíně. Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která je zodpovědná za její jasně žlutou barvu a silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.